Van zelfstandig ondernemer naar team Serco - Serco Dakspecialisten
18609
page-template-default,page,page-id-18609,bridge-core-3.1.3,cookies-not-set,qi-blocks-1.2.6,qodef-gutenberg--no-touch,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_popup_menu_push_text_top,vss_responsive_adv,vss_width_768,qode-theme-ver-30.4.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 

Van zelfstandig ondernemer naar team Serco

Interview met dakdekkers Leon en Kees

 

Laten we beginnen met wat achtergrondinformatie. Leon, kun je ons kort iets vertellen over jezelf en je achtergrond als dakdekker?

Leon: “Mijn naam is Leon, 41 jaar en ik woon samen met mijn vrouw Liza (36) en onze twee kinderen Nanouk (15) en Levy (13) in Raalte. Ik heb in 2008 de opleiding tot dakdekker gevolgd. Daarvoor was ik militair, maar toen mijn vrouw zwanger was van ons eerste kindje, besloot ik op zoek te gaan naar een baan dichter bij huis met wat meer stabiliteit en veiligheid voor mijn gezin. Dakdekkerswerk leek me interessant, vandaar deze switch. In mijn vrije tijd geniet ik van voetbal kijken, quality time met mijn gezin, wandelen met onze hond en uiteten gaan of een nachtje weg met mijn vrouw.”

En Kees, zou je jezelf kort willen voorstellen? Wat heeft jou gemotiveerd om dakdekker te worden en hoe breng je graag je vrije tijd door?

Kees: “Ik ben Kees, 45 jaar en ik woon in Balkbrug. Na mijn schooltijd ben ik de metaalindustrie ingegaan en heb ik vele jaren als lasser gewerkt. Op een gegeven moment besloot ik dat het tijd was voor verandering. Omdat ik ben opgegroeid op de boerderij was ik gewend aan het buitenleven, dus ik ging op zoek naar een baan wat daarbij paste. Ik ben bij een uitzendbureau gaan werken, waar ik veel heb geleerd en ervaring heb opgedaan. Hierna ben ik zelfstandig in de dienstverlening gaan werken in verschillende sectoren zoals metaal, groen, bouw en montagewerk. In die periode heb ik mezelf met veel plezier aan verschillende bedrijven uitgeleend, waaronder aan Serco zo’n 7 à 8 jaar geleden. En dat beviel prima. In mijn vrije tijd wandel ik graag met mijn honden en rijd ik motor.”

Vanaf februari maak je deel uit van team Serco. Daarvoor werkte je er als zzp’er. Waarom heb je deze stap nu gemaakt?

Leon: “Ik ben vanaf 2008 eerst 10 jaar lang in loondienst geweest als dakdekker. In 2018 groeide de vraag naar zzp’ers enorm, waardoor ik besloot om als zelfstandige aan de slag te gaan. Ik heb zes jaar lang met veel plezier als zzp’er gewerkt, maar ik merkte dat je eigenlijk nooit echt vrij bent na je werkdag. Naast het gewone werk kwamen er steeds meer taken bij, zoals het opnemen van daken, inkopen van materialen en administratieve verplichtingen. Door de regelgeving voor zzp’ers en de bijkomstigheden werd het niet makkelijker.

Ik heb altijd een goede band gehad met Serco, zowel in dienstverband als zzp’er. Toen ik besloot te stoppen als zelfstandige, ben ik het gesprek met ze aangegaan om te kijken wat we voor elkaar konden betekenen. Het voelde direct weer als een warme thuishaven en daarom was mijn beslissing om terug te keren in loondienst bij Serco snel gemaakt.”

En Kees, waarom heb jij ervoor gekozen om deze stap te maken?

Kees: “Als zzp’er werkte ik ook veel bij Serco en zo merkte ik dat ik me hier echt op mijn plek voelde. Het buiten zijn en de vrijheid spraken me enorm aan. Natuurlijk moet er gewerkt worden, maar het ontbreken van veel druk en verplichtingen gaf me een gevoel van rust. Daarnaast dacht ik ook aan mijn toekomst en de veranderingen bij de belastingdienst, dus toen heb ik besloten om weer in loondienst te gaan.”

Wat vind je het mooiste aan je vak, Leon?

Leon: “Wat ik het mooiste vind aan mijn werk als dakdekker is de vrijheid van buiten zijn en de constante afwisseling van werkzaamheden en werkplekken. Geen enkele dag is hetzelfde!”

Kees, hoe zit dat bij jou?

Kees: “Het mooie van mijn vak is allereerst de vrijheid van het buiten zijn. Daarnaast vind ik het leuk om oude daken weer nieuw leven in te blazen. En als we mensen kunnen helpen door bijvoorbeeld lekkages op te sporen en te repareren, geeft dat echt een goed gevoel. Dan stap je met een glimlach weer in de bus, op naar de volgende klus of naar huis.”

Wat is jullie levensmotto?

Leon: “Geniet van je leven, je bent er maar even 😊.”

Kees: “Vooral blijven ademen en genieten van het leven, thuis en op het werk.”

Wat is het gekste, leukste of meest bijzondere wat jullie ooit op het dak hebt meegemaakt?

Leon: “Er was een grappig voorval toen we laatst op een dak aan het werk waren. Zonder dat we het doorhadden, ging blijkbaar het brandalarm in het gebouw af. Het hele pand werd ontruimd, zonder dat wij iets doorhadden. Voor we het wisten stonden er vier brandweermannen met slangen achter ons op het dak! Gelukkig bleek er uiteindelijk niets aan de hand te zijn.”

Kees: “Niet iets wat me gelijk te binnen schiet, maar als dakdekker zit je natuurlijk elke dag op hoogte. Je staat boven alles en iedereen en tja, dan zie je wel eens wat of maak je wel eens wat bijzonders mee.”