Horrorscenario krijgt voor Ons Huis toch nog happy end!

Horrorscenario krijgt voor Ons Huis toch nog happy end!

BLOG 04-02-2025

Geschreven door: Rudi Buitenkamp – Lettertovenaar

 

‘Ha, lekker een avondje voor de buis. Even kijken wat Ajax laat zien in de Europese ontmoeting met Besiktas’. Dat moet op donderdag 26 september aan het begin van de avond zo ongeveer de belevingswereld van Sven Kruger van Serco zijn geweest. De directeur van Serco languit op de bank, drankje en hapje binnen handbereik en hopelijk een goed resultaat (4-0 bleek achteraf). Dat gelukzalige gevoel duurde tot ongeveer 22.15 uur. Toen kreeg hij een telefoontje dat zijn avondprogramma enigszins in de war schopte.

 

Het is een inleiding met een soort Hitchcock-achtige suspense die naadloos past in een horrorfilm. Zitten we er heel ver naast? Nou, dat ook weer niet, want voor de beller – Bert Knigge van woningcorporatie Ons Huis in Enschede – was het zeker een horrorscenario. De projectleider voelde zich genoodzaakt zo laat in de avond nog in de telefoon te klimmen. “Je moet er geen misbruik van maken, maar dat is wel de band die we in de loop der jaren hebben opgebouwd. Als ik ’s avonds bel, weet Sven meteen dat er echt iets aan de hand is.”
Zelf was hij even daarvoor al naar kantoor geroepen met het verhaal dat iemand tegen de deur van de werkplaats was gereden. Op de plaats van bestemming bleken brandweer en politie al te zijn gealarmeerd. Geen auto, maar een enorme windvlaag bleek de boosdoener te zijn. “De deur was er uitgewaaid en het hele dak lag er af.”

 

Zo snel mogelijk waterdicht!

Alle acties daarna zijn natuurlijk gericht op slechts één doel: het gapende gat waar voorheen het dak zat moet een noodvoorziening krijgen. De vraag aan Sven was dan ook heel duidelijk: “Het moet morgen dicht zijn. Gaat dat lukken?” Het antwoord was bevestigend en bij Serco gingen de raderen meteen draaien. “De volgende ochtend stonden hier tien mannen op de stoep en ’s middags om 15.00 uur was alles waterdicht. Geweldig, die actie en flexibiliteit”, steekt Knigge meer dan vier maanden later nog steeds de loftrompet.

 

Bevestiging van de goede relatie

De timing van de Serco-vaklieden was helemaal perfect. Een kwartier nadat het dak waterdicht was verklaard, kwam het met bakken uit de hemel. “Je merkte aan alles dat de wil aanwezig was om het probleem zo snel mogelijk en op een goede manier op te lossen. De jongens werken keurig en na afloop ruimen ze alles ook nog eens netjes op. Voor mij is het de bevestiging van onze goede relatie. Weet je, normaal gesproken werk ik eigenlijk niet mee aan zo’n verhaal als dit, maar dit heeft Serco gewoon verdiend.”

 

Onderdeel van de organisatie

Voor de goede orde: de liefde werkt hier echt van twee kanten, want de vaklieden van Serco zijn deze dag voor hun gevoel in de watten gelegd. Binnen konden ze gebruik maken van het toilet en dat is echt niet overal het geval… En in de kantine was koffie verkrijgbaar en konden ze aanschuiven voor een kopje soep. “Die dag en in de periode van de dakrenovatie daarna waren ze gewoon onderdeel van de organisatie. Zo hoort het toch?”, vindt Knigge.

 

Van noodvoorziening naar dakrenovatie

De noodvoorziening was natuurlijk hartstikke belangrijk, maar Serco mocht nog een keer terugkomen om een nieuw dak aan te brengen. In de periode na de stormschade is daarom noeste arbeid verricht om het gehele dak te renoveren en te voorzien van nieuwe isolatie en dakbedekking. De fietsenstalling was eveneens beschadigd door de storm. Daarom is ook deze direct voorzien van nieuwe dakbedekking en lichtkoepels. Tot slot zijn ook de boeien vervangen. Terugkijkend stelt de projectleider dat dit verhaal niet te voorkomen was. “Hier zijn nooit eerder rare dingen geconstateerd aan het dak. Had je dit willen zien, dan had je het los moeten maken…”

 

“Dit gebeurt niet weer!”

Het voormalige dak stamt wel uit een periode waarin met andere kennis, vaardigheden, producten en technieken werd gewerkt. “We zijn min of meer ingehaald door de tijd”, stelt Knigge vast. Tegelijk is het moment van de zware windvlaag, waarbij het dak werd opgetild en weggeblazen, een leermoment geworden. “De opdracht was duidelijk: dit willen we niet nog eens meemaken. Waar de bitumen dakbedekking eerder was vastgemaakt aan de isolatie is het nu vastgeschroefd aan een staalplaat. Het dak is dus in zijn geheel mechanisch bevestigd.”

 

Band met Serco is vertrouwensband

Het is nu zo’n twaalf, dertien jaar geleden dat Ons Huis in contact is gekomen met Serco. “Dat had te maken met een aanbesteding en we werden getipt door een adviseur.” Een gouden tip wat Bert Knigge betreft. “Dit bedrijf werkt goed, is niet duur en heeft positieve medewerkers. Mooi om te zien dat de vaklieden zoveel plezier hebben in hun werk. Wat mij betreft, klikt het zeker ook op menselijk niveau. Ik hoop niet dat ik Sven ’s avonds nog een keer moet bellen. Nou ja, misschien alleen als Twente van Ajax heeft gewonnen”, besluit hij lachend zijn verhaal.