Mooi cadeau!

Eén van de vele cadeaus die we vorig jaar tijdens het overname/ jubileumfeest hebben ontvangen, is deze fantastische foto van het hele Serco team.🤩Daarom pronkt hij nu ook in onze kantine!

Een hecht team

Samen werken we hard en met plezier om onze doelen te bereiken. Een hecht team waarin iedereen met zijn of haar unieke talenten en vaardigheden een mooie bijdrage levert aan het succes van dit bedrijf!

𝐌𝐞𝐭 𝐝𝐚𝐧𝐤

Aan de personeelsvereniging die dit cadeau geschonken heeft en aan Jasmijn Grotenhuis (studiojasmijn📷)voor het maken van de foto.

Vebidak – Samen voor de zaak

Samenleven en een zaak runnen

 

Samenleven en een zaak runnen is wellicht de oervorm van het mkb-bedrijf. Bij de bakker, slager of groenteboer zijn man en vrouw vaak samen met hun kinderen aan het werk. Ook in de dakbedekkingsbranche treffen we bedrijven aan waar de partner volledig meedraait in het bedrijf. Vaak bouwen de kinderen het succes van het familiebedrijf verder uit. In een aantal gevallen staan zij zelf aan het roer van de eigen zaak. Van vader op zoon, van moeder op dochter. Samen voor de zaak, een goede zaak? In VEBIDAK-Bericht komen ze aan het woord. In deze editie Sven en Kaya van Serco Dakspecialisten BV uit Lemelerveld centraal.

Ambitie

In 2014 trad Sven Kruger als calculator in dienst bij Serco Dakspecialisten.Vanaf het begin was het duidelijk dat zijn ambitie verder ging dan het calculeren alleen. De toenmalig eigenaar, Patrick Grobbeé, zag dat ook en zo ontstond er een mooie samenwerking. De ambitie en samenwerking leidden ertoe dat Sven per 1 januari 2021 een deel van de aandelen overnam. Op 1 januari 2023 werd hij volledig eigenaar van het bedrijf. Sven: “Ik wilde van jongs af aan een eigen bedrijf hebben. Niet per se een dakbedekkingsbedrijf. Dat maakte me eigenlijk niet zoveel uit. Als ik maar zelfstandig kon zijn en mijn eigen koers kon uitzetten.” Als de ambitie van Sven ter sprake komt, spreekt de reactie van Kaya boekdelen: “Oh ja. Hij is enorm ambitieus. Geen idee waar dat vandaan komt, maar ik ken hem niet anders. Als hij iets in zijn hoofd heeft, dan is hij daar niet van af te brengen. Hij weet heel goed wat hij wil en een eigen bedrijf stond bovenaan zijn lijst.”

De beste willen zijn

Waar komt die tomeloze ambitie vandaan? Sven zegt: “Ik wil de beste zijn. In alles. Ook met spelletjes. Ik kan slecht tegen mijn verlies en zie in bijna alles een wedstrijd. Zelfs als we met meerdere auto’s ergens naar toe gaan, wil ik er als eerste zijn. Alles is een competitie. Af en toe wendt Kaya haar invloed aan om Sven af te remmen. Sven: “Dat hebik soms wel nodig. Ik kan ook niet goed onder iemand werken. Zeker niet voor lang. Dat gevoel had ik overigens niet bij Patrick. Dat kwam door een natuurlijke klik en omdat we veel samen deden. Maar ik ben niet de enige die ambitieus is. Kaya is dat ook. Vooral in haar sport. We zijn allebei gedreven en betrokken bij wat we doen. We weten allebei dat het moeite kost om iets te bereiken. Niets is vanzelfsprekend.”

Andere baan

Kaya begon drie jaar geleden binnen het bedrijf. Ze werkte destijds bij de gemeente Emmen en zocht een andere baan. Toen ze die nét had gevonden, werd Kaya gevraagd om een dag te helpen in het digitaliseringsprocesnvan Serco Dakspecialisten. Die ene dag werden drie weken. Dat beviel zo goed, dat Kaya vervolgens in dienst kwam en afzag van de andere baan. Sven was er aanvankelijk sceptisch over. Straks zou hun relatie alleen maar om het werk draaien. “Voordat Kaya hier kwam werken, zat ik vol met verhalen over het werk als ik thuiskwam en pas daarna ging het over andere dingen. Nu maak je vaak hetzelfde mee en delen we meer. Daardoor ontstaat er juist meer ruimte om het over andere onderwerpen te hebben. Mijn vrees bleek dus ongegrond.” “We werken bewust niet in dezelfde ruimte”, zegt Kaya “ik zag ook geen beren op de weg. Je hebt niet voor niets een relatie en als die goed is dan weet je waar elkaars gevoeligheden liggen. Daar houd je rekening mee. De cultuur binnen ons bedrijf helpt daarbij. Natuurlijk is er verschil in verantwoordelijkheden, maar in de praktijk is het een hele platte organisatie. Ik ben hier niet ‘de vrouw van’. Dat past ook niet bij mij. Iedereen is hier een collega onder collega’s. Ook ik.”

Cultuur

“Zo gaat het er hier aan toe”, bevestigt Sven. “Ik ben geen baas, of werkgever, maar een collega met eindverantwoordelijkheid. Ik zeg ook niet tegen de anderen hoe ze iets moeten doen. Dat bepalen ze zelf. Een kwestie van vertrouwen en eigenaarschap. Ik leg veel verantwoordelijkheid bij ons personeel zelf neer.” Die cultuur was voor Kaya doorslaggevend toen ze drie jaar voor Serco Dakspecialisten koos. “Ik had hier ook prima kunnen werken zonder Sven. Binnen Serco ben ik verantwoordelijk voor de afdeling Service & Onderhoud. Personeelszaken doen we samen. Ik geef mijn eigen invulling aan mijn werk en de dingen gaan anders dan voorheen. Daar is ook ruimte voor. Voor iedereen trouwens. Initiatieven aandragen en toepassen: dat maakt het werk leuk.”

Prive en werk

Zoals in elk huishouden, is het ook bij Sven en Kaya thuis niet 365 dagen per jaar feest. Privé en werk kunnen ze echter goed scheiden. “Bovendien”, zegt Sven “heb ik echt iemand nodig die af en toe op de rem trapt. Dat is Kaya. Zonder haar had ik dit niet kunnen bereiken. Als je mij m’n gang laat gaan, dan zit ik hier twintig uur per dag. Kaya laat dat niet toe. Ze weet dat ik sneller wil dan menig ander. Je kunt niet verwachten dat iedereen automatisch op dezelfde snelheid met je meegaat. Kaya is daar veel alerter op dan ik. We hebben ook niet vaak een discussie. Privé niet en zakelijk niet.” “En ach”, zegt Kaya, “als we het niet met elkaar eens zijn dan lachen we een keer en dan is het al gauw goed. Dat we beiden uit Lemelerveld komen en dezelfde normen en waarden hebben, werkt daar zeker in mee. De Sallandse nuchterheid en mentaliteit, ‘met beide benen op de grond’, is voor
beiden kenmerkend. Wil je iets bereiken dan moet je je schouders eronder zetten. Zo eenvoudig is het!”